Kurzy grafiky Akce a soutěže Domů

Nejčastější pojmy používané v HTML

V předchozím článku jsme si vysvětlili nejčastější pojmy užívané v grafice. A velmi se liší od pojmů užívaných v HTML jazyce, což poznáte po přečtení článku.

 

SLovníček


No, pustíme se do toho ne? Určitě tady najdete méně pojmů než v grafice,ale zase uvádím pouze ty,které budeme MY pozužívat. :)
Tag
→ druh značek v HTML jazyce, mají široké zastoupení a každý má jinou funkci. Např. tag
Optimalizace
→ zlepšení nebo zkvalitnění HTML kódu prezentace pro různé typy prohlížečů
Buňka
→ prostor v kódu umožňující vkládat text a upravovat jeho vlastnosti
HTML
→ zkratka HyperText Markup Language -  je hlavní značkovací jazyk pro webové stránky. Základními stavebními bloky webových stránek jsou pak tzv. HTML elementy. I samotné HTML je napsáno formou HTML elementů – ty se skládají ze značek, které jsou ohraničeny hranatými závorkami, například
Hypertext
→ nebo také hyperlink, znamená doslova "něco víc než text" a jde o odkaz. Odkazem je myšleno vše, co po kliknutí zavede uživatele na jinou stránku nebo způsobí nějakou jinou akci (např. stažení souboru). Odkaz má většinou textovou formu, proto název hypertext. Jiné časté formy odkazů jsou např. náhledy obrázků, reklamní bannery apod.

Opět platí,že pokud se setkáte s pojmem,kterému nebudete rozumět, napište mi jej do komentářů a já jej zde uvedu i s vysvětlením (pokud pro nás bude potřebný).

Přidat komentář

Autor:

Text:

:) ;) B) :( :'( :P :D XD *yes* *no* :* :[ :-/ :O

Opište tento text: CAPTCHA

Komentáře

5)  Katiish  [21. 02. 2015 | 14:15]

můžu dodat?
třeba css = kaskádové styly, využívají se např. na změnu barvy textu, velikosti obrázku, pozice absolutní, relativní, pozadí atp.
a nic dalšího mě nenapadá co by se dalo využít na grafice :/

4)  sharyk  [20. 07. 2012 | 13:01]

sharykAdry: není nad to se učit HTML s humorem :-) na jakpsatweb.cz jsem vyrůstala (měli jsme ten web stažený v offline režimu na počítači ještě nějak před deseti lety) a přesně takovýhle hlody mě bavili :-) (a fakt že tenkrát, jako malýmu děcku, mi to vážně připomínalo HaTlaMatiLku :-))

3)  eliška987654321  [04. 07. 2012 | 12:49]

Sice s grafikou nepracuju protože si nemůžu stáhnout grafický program jelikož mam zaplněnej nootebook ale v budoucnu se mi určitě bude hodit

2)  Adrasteia  [25. 06. 2012 | 20:28]

AdrasteiaHaroušek - Lucka: Tak s tímto nemám žádné zkušenosti a je to naprostý nesmysl, akorát to mate nezkušené...

1)  Haroušek - Lucka  [25. 06. 2012 | 19:21]

HarousekHmm , na jakpsatweb psali , že HTLM je stkarka HaTLaMa :-/

1